Az elmúlt kétszáz év talán legnépszerűbb hangszere a zongora. Főúri szalonok és polgári lakások nélkülözhetetlen kelléke,és a kisasszony biztosan el tudott játszani néhány zenedarabot a csodálkozó vendégeknek...

Valószínű, hogy ez a tradíció is segítette, hogy a zongora iskolánk legnépesebb tanszaka legyen. Tanulásának megkezdéséhez hangszerrel kell rendelkeznie a növendéknek, csak ez teszi lehetővé a napi gyakorlást és a megfelelő előrehaladást.
Olyan hangszer ez, mely talán a legjobban kínálja a zene elméletével való ismerkedés lehetőségét, ezért is fontos, hogy zenei pályára készülő növendékeink kötelező tárgyként tanulják néhány féléven keresztül.
A zongorakíséret pedig (a korrepetíció, itt ezt, nem valami "felzárkóztatást" jelent) teljessé teszi a zenei élményt a másik hangszereken tanulóknak. Sőt, egy versenymű eljátszásakor akár a teljes zenekart is pótolja.
A csembaló - a zongora egyik őse, noha mai irodalma is van már - a 17-18. század zenéjének hangszere. Kamarazenében, korrepetícióban hangszíne szépen társul akár a vonósokéhoz, akár a korabeli fúvós hangszerekhez.