A kezdetekben sok türelmet, odafigyelést, segítséget igényel a hegedű, mely iskolánk legnépszerűbb tanszakai közé tartozik. Néhány évi tanulás után a Tücsökzenekar, majd a Vas Megyei Ifjúsági Vonószenekar tagjaiként ismerhetik meg az együttmuzsikálás élményét. Nagyobb növendékeink közül páran brácsát (mélyhegedűt) is tanulhatnak.

Kezdetben - a gyerekek gyors növekedése miatt - az iskola megpróbál megfelelő méretű hegedűket kölcsönözni, így a hangszervásárlás csak évek múlva válik aktuálissá.

Ugyancsak a magasabb osztályosok választhatnak a klasszikus és a népi hegedülés között. Utóbbi esetben a Népzene tanszakon folytathatják tanulmányaikat.

Gordonka

A gordonka (a cselló) tanítását kisméretű hangszereken, 6-7 éves kortól kezdjük. A hegedűhöz hasonlóan a tiszta intonáció jó hallást, hibátlan mechanizmust, technikát igényel, melynek kialakításához tanárnak, szülőnek egyaránt figyelnie, segítenie kell a kis csellistákat. Kezdetben kölcsönhangszerrel oldjuk meg, hogy ne kelljen szállítani a nagytestű hangszereket, ez később megszűnik. Az apróságok Csellózenekarban kezdhetik az együttmuzsikálást, majd a Tücsökzenekar és a Vas megyei Ifjúsági Vonószenekar várja őket.