A Bartók Béla Zeneiskola egy évszázados múltjával meghatározó szerepet tölt be Szombathely zenei életében. Minden oktatási és kulturális intézmény, zenei együttes közvetlen kapcsolatban áll a zeneiskolával.

A Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola Alapítványának célja a zeneoktatás hatékonyságának és színvonalának emelése, az oktatás tárgyi feltételeinek javítása, a tanulók és tanárok szellemi és művészi munkájának támogatása: tehetséggondozás, a növendékek szakmai fejlődésének segítése, az iskola együtteseinek, a vonós és a fúvós zenekar támogatása, hangversenyek, zenei versenyek, fesztiválok, továbbképzések, bel- és külföldi cserekapcsolatok szervezése, rendezése és anyagi támogatása. A zeneiskola tanárai és növendékei kiemelkedő szakmai, művészi eredményeinek elismerése, kotta, könyv, szakfolyóirat, hang- és videokazetta, cd kiadása valamint ezek forgalmazása és terjesztése.

Az alapítvány Kulhay András és Csinger Péter, mint alapító magánszemélyek hozták létre 1993-ban a fenti célok folyamatos megvalósítására. A kilencfős kuratórium elnöke a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola mindenkori igazgatója. Tagjai: a zeneiskolai főállású tanárai közül a tantestület által megbízott négy pedagógus és négy fő külső szakértő (jogász, közgazdász, bank-adóügyi szakember).

A kuratórium jelenlegi összetétele: 
Borhi Ágnes mb. intézményvezető (elnök), 
Dr. Ferenczy Katalin, Györgyi Kálmánné, Dr. Kaczmarski Balázs (külső tagok), valamint 
Vasas József és Vitályosné Lasics Andrea (pedagógus tagok).
Az alapítvány munkáját a Vasi AdóCom Bt. és Rigó-Kovács Viktória segíti.

Adatok:
Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola Alapítványa 
Székhelye: 9700 Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
Telefon: 06-94-512 895, 06-94-512 896
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Szervezet nyilvántartási száma: Szombathelyi Törvényszék 18-01-0000034
Nyilvántartásba vétel időpontja: 1993. szeptember 1.
Adószám: 18 88 11 83 - 1 - 18
Számlavezető pénzintézet: OTP Bank Nyrt. - Szombathely
Számlaszám: 11 74 70 06 - 20 13 10 21