A Bartók Béla Zeneiskola egy évszázados múltjával meghatározó szerepet tölt be Szombathely zenei életében. Minden oktatási és kulturális intézmény, zenei együttes közvetlen kapcsolatban áll a zeneiskolával.

A Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola Alapítványának célja a zeneoktatás hatékonyságának és színvonalának emelése, az oktatás tárgyi feltételeinek javítása, a tanulók és tanárok szellemi és művészi munkájának támogatása: tehetséggondozás, a növendékek szakmai fejlődésének segítése, az iskola együtteseinek, a vonós és a fúvós zenekar támogatása, hangversenyek, zenei versenyek, fesztiválok, továbbképzések, bel- és külföldi cserekapcsolatok szervezése, rendezése és anyagi támogatása. A zeneiskola tanárai és növendékei kiemelkedő szakmai, művészi eredményeinek elismerése, kotta, könyv, szakfolyóirat, hang- és videokazetta, cd kiadása valamint ezek forgalmazása és terjesztése.

Az alapítvány Kulhay András és Csinger Péter, mint alapító magánszemélyek hozták létre 1993-ban a fenti célok folyamatos megvalósítására. A kilencfős kuratórium elnöke a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola mindenkori igazgatója. Tagjai: a zeneiskolai főállású tanárai közül a tantestület által megbízott négy pedagógus és négy fő külső szakértő (jogász, közgazdász, bank-adóügyi szakember).

A kuratórium jelenlegi összetétele: 
Borhi Ágnes igazgató (elnök), 
Dr. Ferenczy Katalin, Györgyi Kálmánné, Dr. Kaczmarski Balázs (külső tagok), valamint 
Vitályosné Lasics Andrea, Bertha Áron, Nagy Mirella és Németh Imre (pedagógus tagok).
Az alapítvány munkáját Pothárn Miklósné és Rigó-Kovács Viktória segíti.

Adatok:
Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola Alapítványa 
Székhelye: 9700 Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
Telefon: 06-94-512 895, 06-94-512 896
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Szervezet nyilvántartási száma: Szombathelyi Törvényszék 18-01-0000034
Nyilvántartásba vétel időpontja: 1993. szeptember 1.
Adószám: 18 88 11 83 - 1 - 18
Számlavezető pénzintézet: OTP Bank Nyrt. - Szombathely
Számlaszám: 11 74 70 06 - 20 13 10 21