GRATULÁLUNK!


Földesi János·népzenei kitűntetése

kituntetes kituntetes_vasnepe

Deakne Marti 2013_3594Deákné Csonka Márta 1980-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképző Intézete Debreceni Tagozatán kapta meg zeneiskolai szolfézs és általános iskolai énektanári, majd a főiskola győri tagozatán 1981-ben zeneiskolai oboa tanári diplomáját. a Pedagógusi pályáját a celldömölki Ádám Jenő Zeneiskolában kezdte, majd 1994-től a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola tanára. Tizennyolc éve lelkes pedagógusa, szervezője és koordinátora a zeneiskolai oktatásnak a Püspöki, később Brenner János Általános Iskolában. Több éve tevékenykedik a zeneiskola Közalkalmazotti Tanácsában, 6 évig elnöke is volt a testületnek, élvezve kollégái bizalmát. 2012 óta fafúvós tanszakvezető. Igyekszik részt venni az iskola minden programjában aktív szereplőként, vagy szervezőként, szívesen vállal szerepet a közösségépítésben. Pedagógiai munkája során hosszú éveken át megtartja növendékeit, akikkel és szüleikkel példamutató kapcsolatot alakít ki. Furulyás növendékei közül többeket sikeresen irányít át más hangszerre is (oboa, fuvola, klarinét). Több növendéke választotta a zenei pályát, név szerint Bálint Eszter, Baldauf Veronika, Tóth Viola, Devecseri Mariann, Kádár Kata, Éder Tamás, Krizsán Anna.

Az elmúlt 20 évben megrendezett házi versenyeken, Sistrum versenyeken rendszeresen részt vett furulyás és oboás növendékeivel, akik többnyire arany és ezüst minősítésben részesültek. A háromévente megrendezésre kerülő Országos Oboa- és Fagottversenyeken (a 2009. évi kivételével) mindig képviselte iskolánkat. Kollégáival közösen megalakította a Fúvósötös kamaracsoportot, akik a 2011-ben Szentendrén megrendezett VII. Országos Továbbképzős Versenyen II. díjat nyertek. Az Alba Regia Kamarazene Versenyeken is két alkalommal szerepeltek. (2010. és 2013.) Az Oboás Társaság Alapítvány által szervezett fesztiválokon is rendszeresen részt vettek (arany, ezüst minősítések), valamint szakmai találkozókon, nyári táborokban. Deákné Csonka Márta 2013. november 30-án, az Országos Tehetségnapon elnyerte a budapesti Oboás Társaság Alapítvány Szakmai Díját.

Idén a Sistrum versenyeken 2 arany és 4 ezüst minősítést kaptak növendékei, Krizsán Anna oboás növendékét felvették a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolába.

A Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola Alapítványa Kuratóriuma által alapított, három évenként odaítélt  „Tibold Iván Díj”-at – a zeneiskola tantestületének döntése alapján – a 2013/2014-es tanévben Deákné Csonka Márta tanszakvezető tanárnő nyerte el.

 

Both Ágnes 1985-ben kapta meg kitüntetéses zongoratanári diplomáját, majd kisebb kitérők után a híres budapesti Marczibányi téri Kodály Zoltán Énekiskolához került zongoratanárnak, korrepetitornak. 1998 óta megbecsült tanára a Bartók Béla Zeneiskolának. Gyermekei születése után először kisebb óraszámban, 2012 óta teljes állásban tanít Szombathelyen zongorát és lát el korrepetitori feladatokat. Hosszú éveken át volt zongorakísérője országos és regionális cselló- és hegedűversenyek díjazott növendékeinek, jelenleg is nagy örömmel segíti munkájukat. Farsangi hangversenyeken évek óta szervez közös produkciókat a tanszak tanáraival együtt (Piazzola). Kötelező továbbképzéseken kívüli képzéseken is részt vett (Budapest 2009 – zongora, Szombathely 2010 – csembaló).

Zenei táborra és zongora továbbképzésekre készít fel növendékeket (Piano Bébi Alapítvány zongorás tábora). A zene gyógyító és fejlesztő hatásában bízva problémás gyerekek tanításával is foglalkozik (látássérült, stb.). Osztálykoncertjein sziporkázó ötleteit is megvalósítja: a zongorázás mellett ritmus-taps játékok, éneklés, a növendékek saját műveinek bemutatása, jelmezek, sőt prózai, színészi alakítások is jellemzik ezeket a koncerteket, jelentősen erősítve ezzel növendékeinek osztályközösségét. Az év vége felé több helyen tartott hangszerbemutató hangversenyeken szívesen működött közre zongoristaként a fúvós és ütős kollégákat segítve.

A Sistrum Zongoraversenyen 2013-ban és 2014-ben is nívódíjat kapott növendéke, Kóta Zsigmond, aki a Gálahangversenyen is szerepelt. A Piano Bébi Alapítvány különdíját is ő kapta meg. A Pannonia Nemzetközi Zongorafesztiválon, Muraszombaton Zsiga a legmagasabb, vagyis Arany fokozatot ért el, és megnyerte a közönség különdíját is.

A Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola Alapítványa Kuratóriuma által alapított „Év Tanára Díj”-at – a zeneiskola tantestületének döntése alapján – a 2013/2014-es tanévben Both Ágnes tanárnő kapta meg.